Fem mycket ovanliga trädleopardungar födda i Parken Zoo Eskilstuna. Det är de två honorna, Kailin och Gaya, som fått var sin kull ungar under vintern. Stolt pappa till alla fem är Tezpur. Foto: TT

Ovanlig födsel i Parken Zoo

Uppdaterad
Publicerad

Fem trädleopardungar har fötts i Parken Zoo i Eskilstuna. ”Sensationellt”, enligt djurparken.

Det är de två honorna Kailin och Gaya som fått var sin kull under vintern. Pappa till alla ungar är Tezpur.

– Så många som fem trädleopardungar födda ungefär samtidigt är sensationellt, säger Lennart Sundén, djurparkschef Parken Zoo.

Tre honor

Eftersom trädleoparden är ett mycket skyggt djur som gärna gömmer ungarna så är den ena kullen ännu inte vaccinerad och id-märkt.

De tre yngsta, i kull nummer två, har däremot kunnat undersökas av veterinär.

– Då fastställdes även kön och vi kan med stor säkerhet säga att de tre yngsta är honor, något som alltid är extra välkommet, säger Lennart Sundén.

Känslig introduktion

Snart påbörjas introduktionsperioden då ungarna får träffa pappan, något som kan vara känsligt.

– Introduktioner är alltid känsliga. I naturen sker revirmarkeringar naturligt mot ungar, något som självklart också kan ske hos oss. Sedan är egentligen hela det första levnadsåret känsligt just för dessa mycket ovanliga kattdjur, säger Lennart Sundén.

Starkt hotad

Den fläckiga trädleoparden, som delvis lever i träd, är starkt hotad på grund av jakt, miljöförstöring och skövling av djurets naturliga livsmiljöer.

– Babylyckan är en mycket välkommen nyhet till en redan händelserik vår. En bättre 1-årspresent som vd kan jag inte tänka mig, säger Parken Zoos vd Irja Bäckström.

Fakta trädleoparder

  • Trädleoparden är ett av världens mest utrotningshotade djur.
  • Det är främst för den vackra fläckiga pälsen som trädleoparden jagas hårt, men även andra kroppsdelar då de används i traditionell medicin.
  • Den är även utrotningshotad på grund av miljöförstöring och skövling av dess naturliga miljöer.
  • De blir mellan 55 – 110 cm och väger mellan 11-23 kg,
  • En hona är dräktig 85-93 dygn och kan få mellan 1-5 ungar.
  • Honan gömmer ofta sina ungar i träd, och på olika platser, vilket gör det svårt att se hur många ungar hon fått.
  • Utberedning är: Södra Kina, östra Himalya, noröstra Indien, Borneo och Sumatra.
  • Trädleoparderna är mycket skickliga klättrare och rör sig lika hemvant bland trädkronor som i annan kuperad vegetation.
  • Trädleopard räknas till ett av de absolut skyggaste och känsligaste kattdjuren. Endast ett fåtal överlever första levnadsåret.

Källa: Parken Zoo

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.