Foto: SVT

Rättegången mot kobonden startad

Uppdaterad
Publicerad

Hur kan 69 kor försvinna spårlöst? Sörmlandsbonden som anmälde sina kor stulna kan själv ha svaret på den frågan. Det är åklagarens teori – och nu börjar rättegången.

Den sörmländske lantbrukare som anmälde 69 kor stulna från sin gård står åtalad för försök till grovt bedrägeri.

– Jag bedömer att jag har bevisning som bör räcka för en fällande dom. Jag menar att den stöld som lantbrukaren anmälde aldrig har inträffat, i vart fall inte under anmäld tid och på anmäld plats, sa chefsåklagare Robert Eriksson vid åklagarkammaren i Nyköping till SVT när åtalet kom i december.

Kostölden

Rättegången startade på onsdagsmorgonen och är planerad att pågå under fem dagar. Det blev så trångt på åhörarbänken att ytterligare en sal fick öppnas där man via videolänk kunde se rättegången.

Korna värda 550.000 kronor

Det var i december 2012 året som korna anmäldes stulna. I slutet av januari 2013 lades stöldutredningen ner och i stället inleddes en förundersökning mot den aktuella lantbrukaren om försök till grovt bedrägeri.

Målsäganden är Länsförsäkringar Sörmland. Enligt åtalet hade mannen lurat till sig 550.000 kronor från försäkringsbolaget om brottet fullbordats.

”Brottet är att bedöma som grovt då egendomen avsett betydande värde”, står det i åtalet.

Flera vittnen kallade

Bland åklagarens bevisning finns det vittnesuppgifter som gör gällande att det är omöjligt att stjäla ett 70-tal kor under den påstådda tidsrymden, samt uppgifter om att det inte går att köra ned en lastbil med släp till den aktuella gården.

Det finns också personer som uppges vittna om att det inte körts några fordon (förutom en traktor) till och från gården under den aktuella natten.

– Min klient hävdar att han är oskyldig. Han tycker också att polisens utredning är dålig gjord, sa lantbrukarens försvarsadvokat Leif Gustafson till SVT i december.

GW: ”Han blir frikänd”

Polisprofessor Leif GW Persson har uppmärksammat fallet flera gånger under de gångna säsongerna av Veckans brott i SVT. Han fanns också på plats när rättegången drog igång.

– Skulle jag gissa här nu så tror jag att han blir frikänd, säger Leif GW Persson till Södermanlands Nyheter.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kostölden

Mer i ämnet