Foto: David Hårseth

Rättpsykiatrisk vård efter motorsågsattack

Uppdaterad
Publicerad

Den nu 67-årige man som attackerade sin granne med en motorsåg i Katrineholm döms till rättpsykiatrisk vård.

Det var tidigt på morgonen den 1 juli som 67-åringen sågade sig in genom dörren till sin 83-åriga grannes lägenhet.

Väl inne attackerade han kvinnan med motorsågen. Hon fick skador på händerna, munnen och i ansiktet.

Långvarig konflikt

Mannen har erkänt de faktiska omständigheterna, men förnekat att han haft uppsåt att döda kvinnan.

Bakgrunden till händelsen är en mångårig konflikt mellan 67-åringen och hans grannar. Efter att de länge anklagat varandra för olika störningar i boendemiljön beslutade Nyköpings tingsrätt i mars i år att 67-åringen var tvungen att flytta från sin bostadsrättslägenhet, som låg våningen under den 83-åriga kvinnans.

Ville hämnas

Några dagar före avhysningen köpte mannen en motorsåg för att utkräva hämnd mot 83-åringen, som han uppfattade varit den mest drivande i processen att få bort honom från lägenheten.

”Hans plan var att han skulle såga sig in i NN:s lägenhet och där med motorsågen som vapen ge henne den sökta skräckupplevelsen och skada henne, inte allvarligt men så pass att hon skulle komma ihåg honom och vad hon gjort honom”, står det att läsa i domen.

Döms för mordförsök

Kvinnans skador blev inte livshotande, men enligt den utredning som gjorts var detta bara ”rena turen”, konstaterar Nyköpings tingsrätt. Enligt läkare hade ett ”obetydligt förändrat läge” av skadorna i ansiktet kunnat vara dödande.

Tingsrätten menar att 67-åringen varit likgiltig inför om kvinnan skulle dö eller inte och anser därför att han ska dömas för försök till mord. Utöver det döms han även för grovt hemfridsbrott.

Skulle ta sitt liv

Den rättpsykiatriska undersökning som mannen genomgått visar att han begick gärningarna under påverkan av en allvarlig psykisk störning – en störning som han fortfarande lider av, enligt utlåtandet.

Påföljden blir därför rättpsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Han ska också betala 95.000 kronor i skadestånd till kvinnan.

Efter att ha skadat 83-åringen återvände mannen till sin egen lägenhet där han planerade att ta sitt liv med hjälp av motorsågen. Han hann dock inte genomföra självmordet innan polisen ingrep.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.