Foto: TT

Rekordstora överbeläggningar på sjukhusen i Sörmland

Uppdaterad
Publicerad

Antalet överbeläggningar på sjukhusen i landet fortsätter att öka. Värst är läget i Sörmland.

Snittet för överbeläggningarna i Sverige låg på 3,9 procent under januari. Men för Landstinget Sörmland är läget mycket värre än så. Där ligger siffran på 10 procent, enligt statistik från Sveriges kommuner och landsting.

Mest kritiskt är läget på Mälarsjukhuset i Eskilstuna som har 11,5 procents överbeläggning. Just nu har man 25 överbeläggningar på Mälarsjukhuset, enligt fackförbundstidningen Vårdfokus.

”De tvingas ta dubbla pass”

Det är de stängda vårdplatserna som beror på sjuksköterskebrist som orsakat överbeläggningarna. Och personalen tar stryk av det höga trycket på avdelningarna.

– De tvingas ta dubbla pass, hinner inte ta ut raster och mår dåligt över att de inte har tid att titta till patienterna så mycket som de skulle vilja, säger Eva Basilier, chefläkare på Mälarsjukhuset till Vårdfokus.

Eva Basilier leder krisgruppen som övervakar vårdplatsläget på sjukhusen i Sörmland.

Överbeläggningarna i Sörmland

  • Kullbergska sjukhuset, Katrineholm 6,8 procent
  • Mälarsjukhuset, Eskilstuna 11,5 procent
  • Nyköpings lasarett 8,7 procent

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.