Skolstart i nytt högstadium

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska skolan brottas med problem med försämrade kunskaper bland eleverna och ökad segregation. Men i Nyköping började idag högstadieeleverna i en ny stor skola där man hoppas komma tillrätta med problemen.

– Det känns väldigt bra, en helt ny skola så att man kommer bort från det gamla. Det känns bra, säger Wilmer Sipöcz som på torsdagen började i klass 7E.

– Det är nytt verkligen och jag tror att det är bra för alla. Även om man har bra betyg och är inställd på att klara frågan bra så tror jag att det kommer bli mycket mer framsteg här, säger Liza Hejazi.

Fyra skolor slogs ihop

Med Nyköpings nya högstadium – slås nu fyra kommunala högstadieskolor ihop till en enda. I dag bekantade sig 1200 elever med de nya lokalerna. Nybygget har kostat 230 miljoner och nu börjar den stora investeringen inriktad på elevernas kunskaper.

Målet är att den här högstadieskolan ska bli en av landets femton bästa inom några år. När alla elever och lärare samlas hoppas man att det ska bidra till förbättrade betyg och minskad segregation i Nyköping.

– Det var väl för att det skulle bli blandat med alla människor som man gjorde det här med skolan. Det är väl bra, säger Siri Josephson som går i 8C.

Tvingades byta skola

Men bland eleverna finns det också en del missnöje inför att tvingas byta både skola och lärare.

– Det finns risk för att det blir mer dispyter, säger Alexander Nyström.

– Jag hade hellre varit kvar i det gamla, men det blir väl bra sen kanske. Jag är rädd för att vissa av de nya lärarna är mycket sämre, säger niondeklassaren Tanya Ståhl. 

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.