Foto: TT/SVT

Utbrott av vinterkräksjuka på Nyköpings lasarett

Uppdaterad
Publicerad

Vinterkräksjukan sprider sig på Nyköpings lasarett. Ett 20-tal patienter och ett 10-tal ur personalen misstänks ha smittats.

Lasarettet har nu infört intagningsstopp och besöksrestriktioner på två avdelningar, Medicin 7 och 8.

Dessutom gäller extra restriktioner kring hygien.

– Det är ganska bekymmersamt. Vi har ganska många som är drabbade, säger Torbjörn Halldin, verksamhetschef vid vårdplatsenheten.

”Speciell vårdsituation”

Totalt handlar det om ett 30-tal patienter och anställda där vinterkräksjuka antingen konstaterats eller där stark misstanke föreligger.

– Det blir en speciell vårdsituation. Vi löser situationen, men det blir att fler får jobba lite extra, säger Torbjörn Halldin.

Det var i slutet av förra veckan som de första indikationerna på vinterkräksjuka på lasarettet kom. Under helgen har sedan spridningen eskalerat.

Vädjar till anhöriga

Genom olika skyddande och isolerande åtgärder försöker man nu minska smittspridningen.

– Vi vill vädja till anhöriga att de verkligen tänker efter om de behöver besöka inneliggande patienter. Främst på de här två avdelningarna, men även i stort, säger Torbjörn Halldin.

Nyköpings lasarett kommer nu dagligen att följa upp situationen för att se om ytterligare åtgärder behöver vidtas.

Vinterkräksjuka

  • Vinterkräksjuka orsakas av en familj virus som kallas calicivirus.
  • Viruset är mycket smittsamt.
  • Inkubationstiden ligger på ett till två dygn.
  • Smittade kan sprida smittan vidare under flera dygn efter att de har blivit friska, men risken ses som störst de två första dygnen efter att symptomen upphört.

Källa: Folkhälsomyndigheten (TT).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.