14-åring ställs inför rätta för mord

Uppdaterad
Publicerad

En 14-årig pojke ställs inför rätta för mordet på en skolgård i Limhamn i somras, trots att han inte är straffmyndig. Ett unikt fall enligt åklagaren.

Att en så ung person ställs inför rätta är mycket ovanligt. Det har bara hänt någon enstaka gång i Sverige.

– Jag har varit åklagare i snart 20 år och jag har aldrig varit med om det tidigare, säger vice chefsåklagare Jenny Lindell.

14-åringen har enligt åklagaren tillsammans med två äldre kamrater misshandlat en 17-åring till döds på Linnéskolans skolgård. 14-åringen ska ha slagit av en glasflaska och gett till sin kamrat och uppmanat honom att hugga offret. Kamraten högg 17-åringen i halsen varpå han förblödde. Han ska också ha hindrat personer på platsen med hot om våld från att avbryta misshandeln och sedan gömt flaskan efteråt.     

Socialtjänsten tog initiativet

Det är socialtjänsten som har tagit initiativ till att pojkens inblandning i mordet prövas rättsligt. I samråd med dem fattade åklagaren beslutet att driva fallet vidare.

– Det är viktigt att få klarhet i om han har gjort det eller inte. Så att han kan få rätt vård. Den mördades anhöriga har också rätt att få reda på vad som hänt, säger Jenny Lindell.

Vad är det som brukar ske när minderåriga bryter mot lagen?

– Då tar socialtjänsten hand om ärendet. Åklagare kopplas inte in.

Kan inte åtalas

Eftersom 14-åringen inte är straffmyndig kan han inte åtalas. Den rättsliga prövningen kallas att man för en bevistalan. Tingsrätten ska avgöra om 14-åringen gjort sig skyldig till mord, men inte utdöma någon påföljd. 14-åringen är omhändertagen av de sociala myndigheterna i väntan på tingsrättens prövning av bevisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.