Bombhundar bevakar Eurovisionen

Uppdaterad
Publicerad

Malmöpolisen kommer att låna extra bombhundar eftersom stora ytor måste säkras i samband med Eurovision Song Contest i Malmö i mitten av maj.

Enligt Malmöpolisen har bombhot förekommit tidigare i Eurovisionssammanhang.

– Det har även varit demonstrationer utanför men ingenting som har stört sändningarna. Vi ska se till att det inte blir så här heller, säger Carl-Axel Andersson vid Malmöpolisen.

Eurovision Song Contest 2013

”Läget i världen avgör hotbilden”

Malmö arena kommer att sökas igenom av bombhundar, liksom bland annat operan där invigningsfesten ska hållas.

Ingen ska kunna ta sig in på Eurovision Song Contest utan ackreditering och publiken kommer att få passera scanningbågar som på en flygplats.

– Vi kommer att söka av alla de platser där det kommer att finnas delegater så att de kan jobba i en säker miljö, säger Carl-Axel Andersson.

Det är läget i världen som avgör hotbilden och eventuella protestyttringarna. Vissa länders delegationer mer utsatta än andra.

Israel får extra skydd

– Vi tittar naturligtvis på Israel som alltid har en medföljande hotbild, säger Carl-Axel Andersson.

Israels delegation kommer att få extra skydd, med polisbevakning dygnet runt utanför sitt hotell. När Israel spelade Davis Cup i Malmö 2009 blev det kravaller, men Israels ambassadör i Sverige tror inte att det blir så stort fokus på Israel den här gången.

– Tävlingen involverar så många olika länder. Vi litar på svenska myndigheter och känner att vi är i goda händer, säger Israels ambassadör Isaac Bachman.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eurovision Song Contest 2013

Mer i ämnet