Linus Malmborg, Höllviken Foto: Olof Tilly

”En rättvis dom”

Uppdaterad
Publicerad

Linus Malmborg från Höllviken fick sin identitet stulen på nätet av en pedofil. Idag kom domen mot den 24-årige stockholmaren.

Mannen skapade två Facebook-konton i Linus Malmborgs namn, mycket lika det konto som Linus Malmborg själv använde.

I Linus namn uppgav han att han antingen var 17-18 år och bor i Höllviken/Uppsala eller anpassat sin ålder och bostadsort efter flickornas. Flera av flickorna uppgav i förhör att de trodde att de hade en relation med Linus.

Allvarliga kränkningar

Mannen har i förhör sagt att han använt sig av Linus identitet i syfte att svartmåla Linus. Detta ska ha varit en hämnd för en tidigare upplevd oförrätt.  

Tingsrätten i Nacka fastslår att identitetsstölden, som pågått under en lång tid, har inneburit att Linus fått utstå allvarliga kränkningar och angrepp från personer som trott att Linus varit gärningsmannen. Mannen ska därför betala 20 00 kronor i skadestånd till Linus för ofredande.       

Lättad

Linus själv är glad och lättad över tingsrättens beslut.

– Det känns bra. Det var en rättvis dom, i alla fall i mitt fall, säger Linus Malmborg.

Han har inte hunnit prata med sin advokat än, men tror inte att de kommer att överklaga domen.

– Jag är nöjd. Det känns som ett sista kapitel i en lång historia.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.