Foto: Trelleborgs kommun

Komysteriet är löst

Uppdaterad
Publicerad

Det var ett libanesiskt djurfartyg som fraktat korna mellan USA och Litauen. Djuren kastades över bord då de blev sjuka.

– Vi vet säkert att det är ett libanesiskt fartyg som seglat med kor från USA till Klaipeda i Litauen. Flera av korna har blivit sjuka under resan och om djur blir sjuka på havet har man rätt att slänga i dem. Dock inte i Kielkanalen och i Östersjön, säger vaktchefen Ehm Christensen på Sydsjällands og Lollands-Falsters Politi, till Sydnytt på fredagseftermiddagen.

Under fredagen flöt ytterligare två döda kor i land på Danmarks sydkust, där totalt fyra döda kor har påträffats, enligt den danska polisens vaktchef Ehm Christensen.

Kodumpning

Den danska polisens teori är att fartyget därefter dumpat de nordamerikanska avelskorna i höjd med Christiansø nordost om Bornholm, skriver Sydsvenskan på fredagskvällen. På en del av djuren ska magen ha sprättats upp, i ett misslyckat försök att få dem att sjunka.

Fartyget ligger nu i Klaipeda i Litauen, säger Jørgen Christensen vid Sydsjällands och Lolland-Falsters polis till Sydsvenskan. Han vill inte berätta vilken hamn i Ryssland som vägrat ta emot de döda korna.

– Vi vet att skeppet har lagt till i rysk hamn, för vår Søfartsstyrelse har spårat exakt var det seglat, säger han till Sydsvenskan.

I Sverige utreder åklagaren Ingvar Wennersten de åtta döda kor som flutit i land på Skånes sydkust.

– Det kan eventuellt röra sig om nio stycken, men den sista uppgiften är osäker, säger han till TT.

Obduktionen av tre av korna visar att minst två avlivades med en bultpistol. Flera tips har kommit in till utredningen.

– Det är uppenbart i min värld att de har kastats över bord från ett fartyg, jag vill inte kommentera enskilda tips, men man har goda möjligheter att följa fartygen och kontrollera laster.

Ingvar Wennersten tror att de sista korna nu närmar sig land.

Händelsen har troligen ägt rum någon gång runt årsskiftet, tror Ingvar Wennersten.

–  De borde varit i land nu, jag tror inte det blir mer än någon enstaka till, säger Wennersten till TT.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kodumpning

Mer i ämnet