Hård framtid för journaliststudenter

Uppdaterad
Publicerad

Att det råder storm och osäkerhet i tidnings och tv-branchen är ingen nyhet. Men likväl en verklighet blivande journalister måste förhålla sig till.

På sex år har det försvunnit mer än 200 tjänster på de skånska tidningsredaktionerna. Sammanslagningen av Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad väntas innebära att fler får gå.

Sydnytt träffade elever från Skurups journalistutbildning som ser med både oro och entusiasm på framtiden.

På torsdagen besökte Skurups journalistelever frilanskontoret Södra Esplanaden i Lund. 

Sammanslagningen av Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad kom på tal. I takt med att nyhetsredaktioner bantas, tvingas morgondagens journalister hitta nya sätt att försörja sig.

– Spontant tänker jag att det är ett nödvändigt ont för vår generation. Jag kan inte tänka mig att jobba med reklam, men kanske information eller kommunikation, säger journaliststudenten Cecilia Uddenfeldt Wort.

Hon och de andra eleverna tar examen om bara två månader.

– Det är så klart ängsligt, men samtidigt måste man våga hoppa i med båda fötterna, säger Martina Pierrou.

Med de många neddragningarna på lokala nyhetsredaktioner, försvinner också de plantskolor som har fostrat generationer av journalister.

– Det är jättetråkigt. Jag jobbade själv på Helsingborgs Dagblad de första åren och jag tror att det är bra att lära sig hantverket, tänket och etiken inom journalistiken den vägen, säger frilansjournalisten Hanna Welin.

Hon märker att Skurupsleleverna är både oroliga och entusiastiska på en gång. Många av dem är krassa inför den framtid som väntar.

– Att många av oss inte kommer att ha det klassiska journalistyrket, ja det är väl så verkligheten ser ut, säger journaliststudenten Cecilia Uddenfeldt Wort.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.