Hon lockade folk att rösta i Herrgården

Uppdaterad
Publicerad

Valdeltagandet i riksdagsvalet ökade i Skåne, bland annat i Herrgården i Malmö där stora satsningar gjorts för att få fler att rösta.

I alla Skånes fyra riksdagsvalkretsar ökade valdeltagandet och för en del av den ökningen står Herrgården. Från en tidigare bottenotering i landet med ett valdeltagande på bara 46 procent, gick nu enligt preliminära siffror nästan 52 procent till vallokalen.

– Ja, det brukar jag göra. Man måste ta sitt ansvar, säger Munira Kostovic som är på väg till affären med sitt barnbarn.

Nariman Assam har själv uppmanat andra att rösta, oavsett vilket parti de väljer.

– De flesta jag känner har röstat. Vi behöver ju höja vår röst, säger hon.

Bland satsningarna som Malmö stad gjort finns en valfestival i slutet av augusti, demokratiambassadörer och kampanjen ”Våga rösta”.

– Jag har knackat dörr och suttit ute i parken med en termos kaffe och jagat varenda besökare som passerat förbi, säger Faten Moussa på medborgarkontoret Varda på Herrgården.

Men Herrgården och Malmö ligger fortfarande långt ner på listan över valdeltagandet i Sverige. Valkretsen Malmö kommun hade lägst valdeltagande i landet med sina 79,9 procent. Och för dom som jobbat med frågorna är arbetet långt ifrån över.

– Det är först nu det börjar, det riktiga arbetet. Det handlar ju om långsiktighet och inte bara om att lägga in en röst. Det handlar ju om att kunna vara delaktig och känna delaktighet i de demokratiska processerna, säger Georgina Simicic, ungdomskommunikatör.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.