Hundratals demonstrerar i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Lördagens demonstration i Malmö, till stöd för Gazas befolkning, samlade ett tusental personer. Mest applåder fick de talare som kritiserade svenska politikers agerande i frågan.

Runt 500 personer hade samlats när demonstrationen började vid 15.30-tiden. Alltfler anslöt efterhand, och i 30-gradig värme skanderade folkmassan ”Bojkotta Israel” och ”Vi behöver inga ord, vi behöver handling”.

Mest jubel fick Ship to Gaza-aktivisten och religionsvetaren Mattias Gardell, när han i sitt tal tog upp utrikesminister Carl Bildts agerande i samband med konflikten på Västbanken, och jämförde med den ryska annekteringen av Krimhalvön.

Konflikten i Gaza 2014

– Exakt detsamma sker framför våra ögon i Palestina. Inför sanktioner mot Israel, på samma sätt mot Ryssland.

”Sociala medier spelar roll”

En av demonstranterna, Eham Taha, tycker att omvärldens reaktioner är starkare nu, än vid tidigare stridigheter i området.

– Protesterarna är mer intensiva. Jag tror att sociala medier spelar en roll. Folk har mobiltelefoner och kan spela in det som händer på Gaza, och skicka iväg det i nästa sekund.

Vid demonstrationen talade företrädare för de tre rödgröna partierna. Avslutningstalade, efter marschen genom staden till Möllevångstorget, gjorde Dror Feiler, talesperson för nätverket Judar för israelisk-palestinsk fred.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Konflikten i Gaza 2014

Mer i ämnet