Ingen skyddsjakt på varg

Uppdaterad
Publicerad

Efter de senaste angreppen på får i Skåne så vill LRF ha skyddsjakt på varg.

Men länsstyrelsen säger nej. Det är inte helt klart att det är varg som ligger bakom samtliga angrepp, enligt länsstyrelsen.

I förra veckan dödades 36 får i Vittsjö-området vid två angrepp som enligt länsstyrelsen sannolikt genomfördes av en varg. Det första angreppet skedde den 1 augusti då 21 får dödades och tre skadades. Två dagar senare dödades 15 får.

Med anledning av dessa angrepp och andra incidenter ansökte LRF Skåne om skyddsjakt på varg. Men länsstyrelsen avslår ansökan.

– Kraven i regelverk och riktlinjer för skyddsjakt på en varg i norra Skåne är inte uppfyllda, säger Per-Magnus Åhrén, tillförordnad avdelningschef på Länsstyrelsens miljöavdelning.

”Enda möjligt åtgärden”

Länsstyrelsen anser att LRF inte visat att det rör sig om minst tre incidenter av samma varg inom en period på sex månader, vilka är riktlinjerna för beslut om skyddsjakt.

Myndigheten gör bedömningen att det sannolikt rör sig om samma varg vid attackerna i förra veckan, men att det inte går att bevisa att de andra händelserna ska ha orsakats av en varg.

LRF Skåne är kritiska till beslutet:

– Skyddsjakt är det enda möjliga åtgärden för att skydda fåren i Vittsjö med omnejd, säger Stig Lundström, LRF Skåne. Den här vargen har under kort tid dödat ett stort antal får. När vargar får smak på tamdjur är risken överhängande för nya angrepp och fler dödade djur.

Bättre stängsel

Länsstyrelsen anser att attackerna är allvarliga och förstår sorgen hos de drabbade fårägarna, men vill nu att samtliga fårägare ser över sina stängsel.

– Väl underhållna befintliga fårstängsel som sluter tätt mot marken vet vi är ett gott skydd mot vargangrepp, säger Per-Magnus Åhrén.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.