E n ruta krossades. Foto: SVT

Inget hatbrott bakom skadegörelse

Uppdaterad
Publicerad

Utredningen om skadegörelsen vid Judiska församlingen i Malmö läggs ner. Misstankarna mot två personer som suttit frihetsberövade, har avskrivits.

Det var i slutet av september förra året som en ruta i församlingens entrédörr krossades och ett knallskott avlossades. Till en början misstänktes att församlingen utsatts för ett sprängattentat.

I samband med händelsen greps två 18-åriga män som också satt frihetsbrövade en kort tid. Men nu har kammaråklagare Hans Harding beslutat att lägga ner utredningen eftersom de två personerna inte längre är misstänkta.

Inget agg

I ett pressmeddelande skriver åklagarmyndigheten att utredningen visar att de två personerna inte varit i närheten av brottsplatsen och någon gärningsman har inte hittats.

Det har funnits teorier om att Judiska församlingen genom skadegörelsen varit utsatt för ett så kallat hatbrott.

– Utredningen av de tidigare misstänkta ger inget stöd för att dessa haft något agg mot judiska trosbekännare. Kopplingen till den andra skadegörelsen ställer snarare frågan om det hela kanske i stället är ett urspårat pojkstreck begånget av ett kompisgäng som söker uppmärksamhet, säger kammaråklagare Hans Harding, som varit förundersökningsledare i ärendena.

Enligt utredningen finns ett samband med en annan skadegörelse fem dagar tidigare på Brantevikstorg i Malmö. De båda brotten har ett liknande tillvägagångssätt och begicks inom samma område.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.