Krävs 800 nya asylbostäder varje vecka

Uppdaterad
Publicerad

Det är ett enormt tryck på Migrationsverket just nu. Det behövs uppemot 800 nya platser åt de asylsökande varje vecka i Skåne, Blekinge och Småland, som räknas till upptagningsområde Syd.

– Vi har de som väntar i tillfälliga boenden och nya asylsökanden här varje dag, säger Lena Mårtensson Stenudd, områdeschef Mottagning Syd på Migrationsverket. Hon bedömar att de varje vecka måste få fram mellan 600 och 800 platser.

Förhandlingar pågår med privata fastighetsägare som vill hyra ut rum och lägenheter åt Migrationsverket. Lagen om offentlig upphandling tillämpas och ibland går det snabbt när en upphandling är klar.

– Det går inte att säga vad som är en rimlig framförhållning men vi har informerat kommunerna om att de kommer att få ta emot flyktingar. Ibland med kort varsel, säger Lena Mårtensson Stenudd.

Småkommuner har bostäder

Det är små kommuner som Svalöv, Simrishamn, Östra Göinge och Olofström som har lediga bostäder och som får ta emot procentuellt många flyktingar. I Svalöv har de ledande politikerna skrivit ett brev till Migrationsverket där de förklarar att de inte mäktar med att ta emot 300 nya flyktingar i det lilla samhället Röstånga. De anser inte att de har kapacitet i skolor och på vårdcentralen.

– Jag kan förstå att små kommuner tycker så här men det är ofta där det finns konferensanläggningar och andra byggnader som står tomma och kan ta emot flyktingarna, säger Lena Mårtensson Stenudd.

– Det är kommunernas uppdrag att få fram platser i förskolor och skolor åt flyktingbarnen och de har fått information om att det kan bli så här.

Svalöv protesterar

De styrande politikerna i Svalöv skrev i juni ett öppet brev till Migrationsverkets generaldirektör där de uppmanade till en reducering av antalet flyktingar i Röstånga eller en stängning av ett av de två boenden som finns.

– Vi vill hjälpa men när det blir för stort tryck på en liten ort så klarar vi kommuner inte av det, säger Torbjörn Ekelund (FP) ordförande i Svalövs kommuns utbildningsutskott till Sydnytt.

Samtliga kommuner i Skåne tar idag emot flyktingar. I vissa fall enbart ensamkommande flyktingbarn, som i Vellinge där det bor ett 10-tal pojkar tillsammans i Falsterbo.

Regeringen samordnar

På frågan om regeringen kan göra mer för att underlätta Migrationsverkets arbete svarar Lena Mårtensson Stenudd med ett leende:

– Jag ska nog inte uttala mig i den frågan.

Tar ni den på en kafferast?

– Ja, det gör vi, svarar hon.

Regeringen har utsett två särskilda samordnare som har till uppgift att sätta press på kommunerna. Det är Gunnar Hedberg (M) och Lars Stjernkvist (S) som fått detta uppdrag av integrationsminister Erik Ullenhag (FP).

Till Svenska dagbladet säger han:

– Vi tar ett lite ovanligt grepp som gör det lättare för oss att få kontakt med kommuner med olika politisk färg. För mig är det viktigt at vi inte hamnar i ett läge där det blir en dragkamp mellan stat och kommunen, för det är dåligt för alla inblandade.

– Det här en gemensam uppgift, säger Erik Ullenhag.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.