Även utländska lastbilar måste ha vinterdäck

Uppdaterad
Publicerad

Många av fordonen inblandade i masskrocken var lastbilar med släp. Sedan årsskiftet finns lagkrav på att även dessa ska vara utrustade med vinterdäck, på fordonens drivaxlar.

Lagen gäller även utländska fordon. Frågan är nu hur många av de tunga fordonen i olyckan som följt den nya lagens krav.

– Det ingår i det utredningsarbete som pågår att ta reda på. Det här är ju en trafikolycka och då finns rutiner för hur det utreds. Man kollar nykterhet, försäkringar, skatt, om bilen är besiktigad, alla de komponenter som är nödvändiga, säger Lars Förstell, informationsdirektör vid Skånepolisen.

Masskrocken på Tranarpsbron

TT: Går det även i efterhand att säga något om hur fordonen hållit avstånd?

-Det finns bedömningar man kan göra utifrån hastighet och väglag. Det är ganska så tekniskt komplicerade saker, men det sker ju en utredning.

TT: Har ni hunnit få någon uppfattning om hur de nya reglerna om vinterdäck för tunga fordon efterföljs?

-Vi har inte haft anledning att kontrollera det. Det här var första dagen i år hittills vi haft vinterväglag och lagen gäller bara då det råder vinterväglag, säger Lars Förstell.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Masskrocken på Tranarpsbron

Mer i ämnet