Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Veberödsbo tar över som partiledare

Uppdaterad
Publicerad

Det blir Mattias Karlsson från Veberöd som tar över de flesta partiledaruppgifterna i Sverigedeomkraterna under Jimmie Åkessons sjukskrivning.

– Jag kommer att ta över Jimmies funktioner tillfälligt när det gäller att leda den politiska ledningsgruppen i partiet, som fattar löpande beslut kring politiska ställningstaganden och i kommunikativa ärenden och så. Jag tar också över det som Jimmie gjort inom ramen för riksdagens arbete, säger Karlsson till TT.

Han räknas till den inre kärnan i partiet, den som brukar betecknas som ”de fyras gäng”. Född i småländska Rottne för 37 år sedan men flyttade till Lund 1999 för att läsa på universitetet. Där kom han i kontakt med vad som senare skulle bli Sverigedemokraternas ledning.

Innan Sverigedemokraterna kom in i riksdagen var han politisk sekreterare för partiet i Malmö. Samtidigt fungerade han som pressekreterare för pariet på riksplanet. I riksdagen är han partiets gruppledare.

Karlsson betonar att Åkessons arbetsuppgifter kommer att delas mellan flera personer och konstaterar att sjukskrivningen kommer att märkas.

– Jimmie har en väldigt stor roll och är väldigt viktig för partiet, men vi är ändå en erfaren organisation nu med många kompetenta personer och jag tror att vi kommer att klara av att täcka upp för Jimmie under en begränsad tid, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.