Ny servicebyggnad (orange) och nya sjukhusbyggnader (gröna). Foto: Region Skåne

Nytt sjukhus för sex miljarder

Uppdaterad
Publicerad

Sjukhusområdet i Malmö renoveras för sex miljarder kronor.

Rivningen av flera gamla byggnader påbörjas 2015 och fem år senare ska det nya toppmoderna sjukhuset stå klart.

– Vi ska göra en massiv nybyggnation. Vi kommer att riva och bygga ett till stora delar helt nytt sjukhus, säger regionrådet Gilbert Tribo (FP).

Sjukvårdsbyggnaderna kommer att koncentreras till de norra delarna av sjukhusområdet, avstånden mellan avdelningarna kommer att kortas.

– Det kommer att byggas enkelrum, som inte är standard idag. Det handlar om bekvämlighet men också om patientsäkerhet. Vi måste minska risken för infektioner, säger Gilbert Tribo.

Kontroll på ekonomin

Förutsättningen för dessa jättesatsningar är en god kontroll på ekonomin, menar femklövern. Under de senaste åren har oväntade underskott dykt upp titt som tätt, men regionråden förnekar att det finns en risk att man helt enkelt inte kommer att ha råd med byggena.

– Den risken finns inte idag, säger Pia Kinhult (M).

– Vi har faktiskt en god kontroll på ekonomin. Visst har vi haft ett underskott, men gör vi inte de här investeringarna nu så kommer vi att drabbas av mycket höga kostnader i framtiden, säger Gilbert Tribo.

Även sjukhuset i Helsingborg

Imorgon presenterar femklövern planerna för sjukhuset i Helsingborg. Däremot kommer det att dröja innan planerna för Lund blir klara. Det beror på att man inväntar en utredning om luftmiljön på blocket, samtidigt som Lunds spårvagnsplaner kan påverka nybyggnation på sjukhusområdet.

Femklövern hoppas att notan för Lund stannar på sex miljarder.

– Vi har trott att vi ska landa på samma nivå i Lund som i Malmö, men det finns en risk att bli dyrare, säger Pia Kinhult (M).

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.