Ofrivillig tvillingpappa överklagar till HD

Uppdaterad
Publicerad

Den man som velat upphäva fadersakpet till sina två tvillingar vill nu att Högsta domstolen tar upp fallet. Pappan hävdar att han bara hade gått med på att bli pappa till ett barn.

Mannen och hans dåvarande fru fick barn genom assisterad befruktning med både donerade ägg och donerade spermier.

Men mannen menar att han bara hade gett samtycke till att bli far till ett barn. Enligt mannen var paret överens om att bara plantera in ett ägg, för att på så sätt minska möjligheten att det skulle bli tvillingar.

Men kvinnan ska enligt överklagandet valt att trots det planterat in två embryon. Efter ett tag visade det sig att kvinnan var gravid med tvillingar.

Både tingsrätt och hovrätt har gått på kvinnans linje och beslutat att mannen ska betraktas som juridisk far till båda barnen.

Mannens juridiska ombud skriver i sitt överklagande att saken bör prövas eftersom frågan om samtycke inte tidigare prövats när det gäller den här typen av assisterad befruktning.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.