Patienter filmas utan tillstånd

Uppdaterad
Publicerad

På sjukhuset i Kristianstad filmas patienter och besökare trots att tillstånd för kameraövervakning saknas.

– Det här är allvarligt, i synnerhet på sjukhus är det viktigt att människors integritet skyddas, säger Henrik Kvennberg, länsstyrelsens inspektör.

Det finns 22 kameror på sjukhuset i Kristianstad. En av dem sitter på väggen utanför förlossningsavdelningen och har under ett par års tid filmat alla som ringer på dörren till avdelningen, trots att det inte finnas något tillstånd för denna dokumentation.

– Den kom nog upp i samband med en ombyggnad för några år sen säger Magnus Åkesson, fastighetskoordinator på sjukhuset. Frågan om tillstånd föll då mellan stolarna helt enkelt.

På akutmottagningen sitter en annan kamera som filmar betydligt mer än vad tillståndet medger.

Förbipasserande filmas

– Den filmar även utanför väntsalen och tar därmed med personer som bara passerar förbi akuten, konstaterar Henrik Kvennberg.

Även utanför röntgenavdelningen sitter en kamera som filmar ett mycket större område än vad tillståndet omfattar.

– Det är allvarligt, ytterst handlar det om att alla måste följa samma lagar, konstaterar Henrik Kvennberg.

Länsstyrelsens genomför under hösten en inspektion av kameraövervakningen vid Skånes sjukhus och vårdcentraler. Vid det första besöket häromveckan på Näsby vårdcentral fann man kameror som var felplacerade och som nu tagits bort.

Sjukhuset i Kristianstad måste nu snarast söka tillstånd för kameraövervakning. Tillstånd som skulle ha sökts redan för flera år sen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.