Foto: TT

Flera har förhörts efter mordet i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Bo Lundqvist, kriminalkommissarie i polisregion Syd, säger att det finns flera intressanta namn i jakten på den som sköt ihjäl en 24-årig man natten mot fredagen.

– Vi jobbar med flera stycken utifrån den problembild som fanns kring offret och hans kriminella värld, säger han.

Dagen efter mordet nära vattentornet på Södervärn pekar spåren mot det som polisen beskriver som kriminella kretsar som mannen rört sig i.

Enligt Bo Lundqvist går inte mannen att knyta till något specifikt gäng.

– Tillhörighet är jag försiktigt med att uttalla mig om. Det finns ingen uppenbar etablerad gängtillhörighet, vårt intryck är att mannen inte uppenbart är gängkriminell, säger han.

Mannen är dock känd av polisen och dömd för våldsbrott, narkotikabrott och stöld. Bo Lundqvist säger att hans intryck är att mannen ”livnärt sig som kriminell”.

Hämta in eventuell övervakningsfilm

– Den typen av personer hamnar förr eller senare i situationer som blir våldsamma I det här fallet finns flera personer och flera olika motiv som skulle kunna vara aktuella.

Under fredagen arbetar polisen vidare med utredningen. Tekniska spår har säkrats. Man jobbar även med att kartlägga eventuell kameraövervakning i området för att kunna ta in filmmaterial som visar skeendet kring mordet.

– Vi jobbar för fullt med att hämta in i ett vidsträckt område runt den här platsen. Vi försöker hämta in det vi kan, säger Bo Lundqvist.

”Malmöborna slutit upp”

Han säger att man redan fått in en ”ganska bra bild” av vad som hände vid Södervärn natten mot fredagen.

– Vi har pratat med flera vittnen som sett olika delar. Jag tycker att malmöborna har slutit upp på ett bra sätt och berättat vad man sett, säger han.

Vittnen har sett hur en gärningsman efter skottlossningen lämnar brottsplatsen, parkeringen utanför Mariakyrkan, och korsar Nobelvägen till Palmgatan.

Det sker strax efter midnatt.

– Några meter in där, i ett prång, står till synes en moped med en person väntande.

Den mopeden ska sedan köra längs Palmgatan i riktning mot Lantmannagatan.

Narkotikarelaterade kretsar

Därefter är de uppgifter polisen fått in knapphändiga.

– Så vi är fortsatt intresserade av fler iakttagelser, både före, under och efter händelsen, säger Bo Lundqvist.

Stefan Sintéus, polischef i Malmö, säger att man under fredagen hämtat in flera personer för förhör men att ingen delgivits misstanke.

Han säger att gemensamt för fyra av den senaste tidens dödskjutningar i Malmö är att offren rört sig i narkotikakretsar. I övrigt ser polisen inget samband mellan skjutningarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.