Politisk träta om HH-förbindelse

Uppdaterad
Publicerad

Miljöpartistiska riksdagsledamoten Karin Svensson Smiths besked att en fast förbindelse mellan Helsingborg och Helsingör inte är aktuell får kritik.

I en debattartikel i Helsingborgs Dagblad hävdar regionpolitikern Pia Kinhult (M), och riksdagsledamoten Jonas Jacobsson (M) att Karin Svenssons Smiths (MP) besked i Sydnytt bygger på okunskap.

De reagerar bland annat på hennes uttalande att en HH-förbindelse är fel investering om man vill få maximal klimateffekt per satsad järnvägskrona.

”Karin Svensson Smiths uttalande om HH-förbindelsen är ett bevis på att hon inte är insatt i behoven, förutsättningarna eller finansieringsfrågan när det gäller en ny fast förbindelse över Öresund”, skriver artikelförfattarna.

De menar att det beräkningar som har gjorts visar att förbindelsen skulle bära sina egna kostnader liksom att Öresundsbron snart inte kan svälja mer trafik.

Jonas Jacobsson (M) har också begärt interpellation i riksdagen om förbindelsen. Han skriver:

”Eftersom Karin Svensson Smith tillhör ett regeringsparti är hennes uttalande allvarligt och än värre är det om det skulle visa sig att hennes ståndpunkt är förankrad i och delas av den nya regeringen.”

Han vill därför veta hur infrastrukturminister Anna Johansson (S) ser på en fast förbindelse mellan Helsingborg och Helsingör.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.