Foto: Scanpix

Rykten surrar om skånska vargar

Publicerad

Vargen som blev ihjälkörd av tåget vid Tjörnarp fick hjälp att lägga sig på spåret. Ja, det är bara ett rykte som surrar kring vargarna i Skåne.

– Vargen är en mytfabrik, säger rovdjurshandläggare Nils Carlsson.

När det gäller vargen som dog i Tjörnarp i slutet av december finns det inget som tyder på att den blivit dödad med berått mod.

– Det fanns vargspår på järnvägsspåret, men inga spår av människor, säger Nils Carlsson.

Den preliminära obduktionen visar inte på några spår av bly i kroppen och det finns inget som tyder på att vargen blivit förgiftad.

– Vargar är ofta utsatta för trafikolyckor när de kommer ned till Skåne eftersom vi har mycket trafik här och de vandrar mycket, säger Nils Carlsson.

Ett annat envist rykte säger att vargarna som rör sig i Skåne skulle härstamma från Skånes djurpark.

Nils Carlsson önskar sig en mer sansad vargdebatt som är inriktad på hur varg och människa ska kunna leva tillsammans med så lite konflikter som möjligt.

– Vargen väcker så mycket känslor. Det gör min uppgift tungjobbad. Jag sitter i telefon från morgon till kväll, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.