Schmidt: För många från Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

För femton år sen kom fem av de svenska representanterna i EU-parlamentet från Skåne. Men inför den kommande mandatperioden ser det ut som att Skåne blir utan representation.

Folkpartisten Olle Schmidt från Malmö var en av dem som kom in 1999. Med undantag för två år har han suttit där sedan dess. Han har varit drivande när det gäller flyktingfrågor och jämställdhet, och är en varm anhängare av EU och Euron. Men han har också jobbat med regionala frågor, som till exempel att försöka skapa en Öresundsregion med visst självstyre.

– Därutöver har det handlat om ålen och torsken, frågan om sanderosion och Helsingborg-Helsingörsleden, säger Olle Schmidt.

”Viktigt med representation”

Den mesta tiden är han i Bryssel och Strasbourg. Men besöken hemma i Sverige är viktiga. Vi följer honom under en dag i Malmö. Det börjar med ett möte om Öresundsintegration med VD:n på Öresundsinstitutet, Anders Olshov.

– Det är viktigt att vi har representation i parlamentet. EU har hjälpt Skåne och Öresundsregionen vid flera tillfällen. En skåning vet hur gränsregionen fungerar och har en förståelse för de skånska frågorna, säger Anders Olshov.

Schmidt slutar

Nu senast  har de varit två skånska representanter i parlamentet. Men efter den här perioden slutar Olle Schmidt. Och den andra, Amelia Andersdotter från piratpartiet, är inte längre skriven i Skåne. Om man utgår från partilistorna och dagens mandatfördelning får Skåne inte någon av de 20 svenska platserna  i det kommande parlamentsvalet.

– Jag tycker att det finns en alldeles för stor koncentration till Stockholmsområdet, säger Olle Schmidt.

Dagen går vidare med ett besök på partiexpeditionen där han har en genomgång med Folkpartiet lokalt. Och här ger han också en intervju med en engelsk journalist.

Tretton års slit är förbi

Olle Schmidt är som sagt kritisk till att den skrala skånska representationen, vilket kan medföra lägre intresse för EU-valet här. Men han pekar också på möjligheten att kryssa för  skånska kandidater längre ned på listan.

– Jag tycker det är rimligt, för i EU-parlamentet betyder det personliga mycket mer än i Sveriges riksdag. Det finns inte partipiska på samma sätt. Det är mer ditt eget ansvar, och därför tycker jag att man ska utnyttja möjligheten att personrösta, säger han.

Vår dag med Olle Schmidt avslutas med en intervju för SVT:s Aktuellt i Lund om Sveriges engagemang i EU. Tretton års slit i EU-parlamentet är  förbi, men han lämnar inte europapolitiken helt.

– Jag är ju vice ordförande i ALDE-partiet, det europeiska liberala partiet, och där har jag möjlighet att framföra mina uppfattningar. Jag kommer att vara i Bryssel titt som tätt, avslutar han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.