Sjuksköterskor hotar lämna Skåne

Publicerad

På torsdagskvällen demonstrerade ett hundratal sjuksköterskor i Lund mot de låga ingångslönerna. Minst 25 000 kronor i månaden vill de ha, annars tar de inte jobben.

– Det är det som är vår strategi. Vi får erbjudanden från Norge, andra regioner och kommunerna, säger Anna Malmros, en av de sköterskor som arrangerade demonstrationen.

I tre år har de först sin kamp mot ingångslönerna. De ligger i många fall på omkring 22 000 kronor i månaden. Tidigare var kravet 24 000 kronor i månaden. Nu har det höjts med en tusenlapp. Men hittills har inte Region Skåne gått dem till mötes.

– Nej, det är som att köra pannan i en tegelvägg. Men vi tänker inte ge oss. Vi har ju alternativ. Det är inte vi som sitter i sjön. Vi har massor av jobb att välja mellan, säger Anna Malmros.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.