Tapeterna möglar i Anna-Lena Pålssons källare. Inte på ett helt år kommer hon kunna att bo hemma i huset på Norra Gulsparvsgatan. Foto: Ivan Loftrup-Ericson

Hon förlorade sitt hem i skyfallet

Uppdaterad
Publicerad

Drygt 40 familjer i Malmö tvingas fortfarande bo hemifrån efter skyfallet den 31 augusti. Kommunerna har ett stort ansvar för att förhindra att framtida oväder får så ödesdigra följder, menar försäkringsbolagen.

Det kraftiga regnandet den 31 augusti fick stora följder för många drabbade. Hus där källarna stått vattenfyllda i flera dagar tar lång tid att ställa i ordning.

En kartläggning som Sydnytt har gjort visar att de fyra största försäkringsbolagen sammanlagt har 44 kunder som inte kan bo i sina hem.

En av dem är Anna-Lena Pålsson, som har ett hus på Norra Gulsparvsgatan där vattnet stod högt efter skyfallet. Huset är nu helt tömt på möbler och andra saker. Tapeterna på bottenvåningen möglar.

– Det är deprimerande att åka dit. Huset är tomt och gatan är en spökgata, säger hon till Sydnytt.

”Går huset att sälja?”

Anna-Lena Pålsson bor nu i en lägenhet i Västra hamnen, i samma lägenhetskomplex som flera grannar som också tvingats lämna sina hus. Hon tycker att hon har fått bra hjälp av sitt försäkringsbolag, men oroar sig för värdet på huset.

– Går det ens att sälja? Vem vill flytta till ett område som är så utsatt för översvämningar?

Folksam har 29 stycken kunder som tvingats flytta. För de flesta har bolaget ordnat lånelägenheter.

– Framtiden bekymrar oss. Vi ser en ökad frekvens av större skador, säger Mattias Wallman, skadechef på Folksam.

– Kommunen har ett ansvar för att se till att avrinningen fungerar.

Asfalterat grönområden

Länsförsäkringar har tio familjer som har fått flytta från sina bostäder. Det kommer att ta sex till tolv månader innan de kan återvända till sina hem. Försäkringsbolaget menar att kommunen har ett stort ansvar för att se till att översvämningar inte får så ödesdigra följder.

– Man har asfalterat ytor som tidigare var grönområden. Underhållet blir lägre för kommunen, men om det regnar mycket har vattnet har ingenstans att ta vägen, säger Ingemar Helgesson, Länsförsäkringar Skåne.

Trygg-Hansa har inga kunder som inte kan bo i sina hem. IF har fyra till fem kunder som tvingats flytta.

– Kommunerna har ett ansvar genom sin planering och bygglovsgivning. Även VA-nätet måste fungera, säger Daniel Claesson, pressansvarig IF.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.