”Sorgligt låga skadestånd”

Uppdaterad
Publicerad

Svenska skadestånd är för låga – det visar forskning i Lund. Och det här är något som kommer att drabba brottsoffren i Mangsrättegången.

Det är svårt att sätta en prislapp på en misshandel eller på att man förlorat en nära anhörig i ett mord. Men de skadestånd som bestäms i rättegångar är ett försök att kompensera brottsoffren.

Nu visar forskning i Lund att både allmänhet och brottsoffer tycker att skadestånden i Sverige är för låga. När 1400 personer fick sätta prislappar på kränkningar som våldtäkt, dråpförsök och misshandel satte de mellan 20.000 och 60.000 kronor över gällande praxis.

En misshandelsoffer exempelvis får idag 15.000 i ersättning. Brottsoffer och allmänhet tyckte att en rättvis ersättning är 50.000 kronor.

En av dem som är kritisk till de låga ersättningarna är Andreas Björkman som företräder flera av brottsoffren i rättegången mot Peter Mangs.

– Pengar kan aldrig ersätta och reparera, men det är det enda medlet vi har och jag kan tycka att det är sorgligt att vi ligger så lågt, säger han till Ekot.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.