Stor brist på ambulanspersonal

Uppdaterad
Publicerad

Bristen på specialistsjuksköterskor har aldrig varit större. Det menar Mats Runsten, ordförande för Vårdförbundet i Skåne.

Speciellt påtagligt kan det bli inom ambulansverksamheten i sommar. Hos Falck, som har hand om ambulansverksamheten i stora delar av Skåne, har 40 procent sagt upp sig.

– Det är väldigt hög belastning och lite tid för reflektion. Det är ett högt tempo och svårt att få lunch, säger Fredrik Persson som har arbetat som specialistsjuksköterska inom ambulansenverksamheten i Malmö i fem år. Tidigare var han på akuten.

75 procent medger problem

Fredrik säger att han trivs med jobbet och kollegerna på Falck i Malmö men arbetsbelastningen är hög och när Vårdförbundet gick ut och frågade sina medlemmar inom den privata ambulansverksamheten om hur de har det på jobbet svarade 75 procent att det finns stora problem i vardagen i deras arbete.

– Det känner att de inte kan garantera patientsäkerheten i alla lägen, säger Mats Runsten, ordförande för Vårdförbundet i Skåne, och han tillägger att det är mycket allvarligt.

– Vi vill ju alla ha en professionell och utbildad ambulanspersonal.

Nästan hälften har sagt upp sig

Falck bedriver ambulansverksamhet i alla skånska kommuner utom de i det nordvästra hörnet där Region Skåne själv har hand om verksamheten. Nästa år kommer en ny privat entreprenör, Samariten, att köra i Lund, Landskrona och Ystad.

På Vårdförbundet har de sett att många i personalen väljer att lämna den privata ambulansverksamheten.

– 40 procent av våra medlemmar har sagt upp sig från Falck under det senaste ett och ett halvt året, säger Mats Runsten.

Det rör sig om 75-80 personer som sökt sig till andra arbetsplatser.

– Det här är ju en del av ett större problem och hos Falck, precis som hos andra arbetsgivare, blir det en personalomsättning när det är brist på sjuksköterskor.

– Men vi ser det inte som ett problem eftersom vi klarar av att leverera, säger Lotta Smith, som är kommunikationsansvarig på Falck.

Stor brist på specialistsjuksköterskor

Men hos Vårdförbundet är de oroliga. Det har aldrig tidigare sett en sådan brist på specialistsjuksköterskor som nu. Kursen som skulle startat på Lunds universitet för den här gruppen tidigare i år ställdes in och nu kräver facket bättre arbetsvillkor för sina medlemmar.

Förhandlingar pågår om ett nytt avtal. Kommer parterna inte överens kan det bryta ut en konflikt om mindre än två månader, det vill säga mitt i sommaren.

– Jag vet inte hur det kommer att gå men vi hoppas naturligtvis att vi ska komma överens och att våra medlemmar ska få ett bättre avtal än det nuvarande, som inte stämmer överens med dagens arbetsuppgifter för ambulanspersonalen, säger Mats Runsten.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.