Foto: Grafik: Måns Båth

Mannen frias från våldtäktsanklagelser

Uppdaterad
Publicerad

Mannen hade sex med kvinnan med våld. Ändå friar hovrätten honom från våldtäktsanklagelsen. Hovrätten menar att bevisningen inte räcker till.

Domen bygger på mannens och kvinnans egna berättelser, som i stort stämmer överens med varandra. Mannen har erkänt att han var våldsam och att kvinnan protesterat. Samlaget innehöll inslag av våld, och kvinnan upplevde sig utan makt att avbryta. Det frågan gällt är huruvida mannen haft uppsåt att våldta kvinnan eller inte.

Hovrätten menar att kvinnans berättelse till viss del varit vag och osammanhängande. Mannens berättelse bedöms däremot som sammanhängande och detaljerad.

Lundavåldtäktsdom

Efter samlaget i lägenheten i Lund rusade kvinnan ut utan att ta med sig alla sina kläder. I närheten av Mårtenstorget i Lund stötte kvinnan på en man som hjälpte henne att ringa polisen. Mannen beskriver kvinnan som mycket uppriven och enligt poliserna som kom till platsen grät hon hela tiden.

Rätten oenig

Hovrätten var inte enig om domslutet. Två nämndemän ansåg att mannen borde dömas för våldtäkt. De menar att kvinnan varit så vag i sin berättelse eftersom hon varit rädd och chockad. Eftersom det står klart att mannen använt våld och att kvinnan skrikit och gjort motstånd, anser de att mannen inte kan ha trott att hon samtyckt. Mannens påstående om att det handlade om dominanssex kan i stället ses som en efterhandskonstruktion.

Hovrättspresidenten Lennart Svensäter säger i ett pressmeddelande att kvinnas berättelse inte räcker för en fällande dom:

– I brottmål gäller stränga beviskrav. Om det finns tvekan om att den som åtalats verkligen begått ett brott ska han eller hon frikännas, skriver han.

– För att en målsägandes berättelse ska kunna läggas till grund för en fällande dom avseende ett allvarligt brott som våldtäkt, så måste berättelsen uppfylla vissa krav. Det gör inte den berättelse som lämnats i detta mål.

Upprörda känslor

När tingsrätten frikände mannen väckte det upprörda känslor. Manifestationer i Stockholm och Lund samlade många deltagare och det restes krav på samtyckeslagstiftning.

Åklagaren överklagade målet till hovrätten och menade man hade ett likgiltighetsuppsåt. Det vill säga att han inte brydde sig om ifall kvinnan var med på att ha sex eller inte.

Friades trots protester

 * Efter ett krogbesök följde den 25-åriga kvinnan med hem till den nu 28-årige mannen. Det dracks en del, pratades sex och hånglades grovt.

 * Han uppfattade det som om hon gillade dominanssex.

 * När de efter ett par timmar hamnade i säng ville hon inte mer. Hon gjorde visst motstånd och bad honom flera gånger att sluta.

 * Enligt Lunds tingsrätt var protesterna dock inte så kraftfulla att mannen förstod att hon verkligen ville avbryta. Där frikändes han från våldtäkt.

 * Utslaget överklagades till hovrätten som nu kommer med sin dom.

Källa: Lunds tingsrätt (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lundavåldtäktsdom

Mer i ämnet