Foto: TT

Vart femte köttpaket smittat

Uppdaterad
Publicerad

Vart femte paket med fläskkött i danska butiker är smittat med multiresistenta bakterier, MRSA.

Den höga frekvensen av smittat fläskkött avslöjas i en undersökning som danska Livsmedelsverket gjort tillsammans med TV Syd och Danmarks tekniska universitet.

– Utvecklingen är mycket oroande för den visar att epidemin fortfarande är helt utom kontroll, säger Hans Jörn Kolmos, mikrobiolog vid universitetssjukhuset i Odense till tv-stationen.

Se danska TV Syd:s inslag.

Sammanlagt köptes 100 förpackningar fläskkött hos 16 olika butikskedjor i 32 städer på södra Jylland. Med två kylbilar kördes sedan köttet till danska livsmedelsverkets och universitetets laboratorier för analys.

Vid en liknande undersökning 2009 var bara fem procent av köttpaketen smittade. Nu har det ökat till 21 procent.

– Jag är överraskad av den höga nivån, men inte av ökningen. Vi har haft en ökning ute i stallarna också så det är naturligt, men att det är en femtedel överraskar mig, säger Hans Aarestrup, direktör för Danska Svinproducenter.

Enligt experter finns det en risk att bli smittad av köttet, men det går att undvika med god hygien.

– Man ska bara göra det med omtanke. Vi har ju sagt i 20 år att folk ska vara nogranna med sin kökshygien. Då finns det ingen anledning att sluta äta fläskkött, säger Henrik Westh, överläkare på Hvidovre sjukhus.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.