Vargspaning i Smygehamn

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen letade på fredagseftermiddagen efter skånevargen i Smygehamn. Där studerade man bland annat misstänkta spår i ett sädesfält.

Spåren mätte 10X10 cm och steglängden var 192 cm.

– Det kommer alltid massor med obeservationer från allmänheten när sådana här saker blir kända, konstaterar Länsstyrelsens rovdjursexpert Nils Carlsson. Men från just Smygehamn kommer det flera oberoende rapporter.

Varg i Skåne

Det rör sig om privatpersoner som säger sig ha sett vargen under torsdagskvällen och natten till måndagen.

– Och det stämmer att om vargen visar sig så lär det ske under de mörka timmarna.

Länsstyrelsen finkammar nu också ängar och hagar runt det gods i Skurup där de rivna fåren hittades. Där hoppas man främst på att hitta spillning.

– Det skulle vara oerhört värdefullt, säger Nils Carlsson. Dels därför att vi först då säkert kan slå fast att det verkligen rör sig om en varg. Dels därför att vi skulle kunna bestämma könet.

Könet är viktigt. Hanvargar är kända för att stryka omkring över mycket stora områden. Honvargar däremot är mer stationära. Skulle det vara en hona är sannolikheten stor att den har för avsikt att bli bofast.

– Men det bedömer jag som högst osannolikt.

Nils Carlsson är inte särskilt överraskad över att vargen ännu inte har gett sig mer tydligt till känna.

– Det här är oerhört viltrika trakter. Den kan klara sig lång tid utan att behöva ge sig på tamdjur.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Varg i Skåne

Mer i ämnet