Foto: SVT

Varm höst uppskattas inte överallt

Uppdaterad
Publicerad

Den varma hösten gör att stora delar av den höstsådda rapsen riskerar att förstöras. Plantorna har blivit för stora och får svårt att klara sig när vinterkylan kommer.

– Tillväxtpunkten har kommit upp alldeles för långt från basen på plantan, och då är den mycket mera känslig för frost, säger Nils Yngveson, växtförädlingskonsult på Hushållningssällskapet.

Blir det en kall vinter förstörs förmodligen rapsen helt, vilket blir kostsamt för lantbrukarna. Plantorna ska varken vara för små eller för stora när kylan kommer. Med facit i hand kan man säga att lantbrukarna har sått för tidigt. Men det är omöjligt att på förhand veta hur lång och varm hösten ska bli.

– Normalt sår vi i mitten eller slutet av augusti. Förr var det säkert att så då, men vädret har blivit allt mer oberäkneligt, säger Nils Yngveson

Lössen gillar värme

Värmen ställer också till andra problem. Lössen får en längre säsong.

– Framför allt är det höstsäden som drabbas av det. Lössen för med sig ett virus som man sen inte kan göra något åt. Plantorna dör på våren, säger Nils Yngveson.

På sociala medier kan man se åtskilliga som nu klägger ut bilder på det de tror är blommande rapsfält. Men det är inte raps, utan i de flesta fall vitsenap, som sås som  fånggröda. Den ska till exempel ta upp kväve så att det inte hamnar i våra vattendrag. Här är det bara bra att plantorna blir stora.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.