”Vi håller tummarna”

Uppdaterad
Publicerad

Vår beredskap är god. Det säger både Skånetrafiken och Malmös gatukontor inför eurovisionveckan då antalet resande ökar med flera tusen. Men ett signalfel eller en nedfallen kontaktledning kan ställa till det.

Tåg var tredje minut från arenan efter föreställning, stoppade vägbyggen på trafikleder till Hyllie och möjlighet att i förväg köpa tur- och returbiljett till tåget. Det är några av åtgärderna som har vidtagits för att folk och fordon ska kunna ta sig fram smidigt i Malmö under Eurovision Song Contest.

– Vi har satt in extra trafik från Malmö Arena. Tågseten är så långa de kan vara och tågen kommer att gå var tredje minut, säger Skånetrafikens informationschef Ulrika Mebius.

Eurovision Song Contest 2013

Utifrån tidigare erfarenhet från evenemang i arenan har Skånetrafiken kommit fram till att det inte behövs någon extratrafik ut till Hyllie station.

– Folk anländer vid olika tider. Däremot vill alla hem samtidigt när föreställningen är över säger Ulrika Mebius.

Inställda vägarbeten

Gatukontoret i Malmö har också vidtagit mått och steg för att underlätta trafikflödet.

– Vi måste ju säkra tillgång till trafiklederna ut mot Hyllie och därför har vi sett till att det inte pågår några vägarbeten på dessa vägar. Men några få undantag gäller detsamma i centrala Malmö, säger trafikingenjör Ulf Kroon på gatukontoret.

Håller tummarna

Dom 10 000 specialackrediterade delegaterna tar sig till och från arenan i egna skyttelbussar.  Men även om beredskapen för att ge god trafikservice till alla andra sägs vara god, kan incidenter sätta käppar i hjulet.

– Signalfel, nedfallna kontaktledningar eller att någon blir påkörd på spåret är saker som vi inte alls har någon kontroll över. Då har vi ersättningsbussar att ta till, men vi håller tummarna för att det ska fungera felfritt, säger Skånetrafikens Ulrika Mebius.

– Vi har ett väl utbyggt vägnät i Malmö, så även om det blir stopp någonstans är det lätt att leda om trafiken, säger Ulf Kroon på gatukontoret.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eurovision Song Contest 2013

Mer i ämnet