I Örebro är det fortsatt halt på gång- och cykelbanorna trots sandning och saltning. Foto: SVT

Hundratals frakturer på tre dygn

Uppdaterad
Publicerad

I Västerås är trottoarerna i centrum snöfria tack vare markvärme. Annat är det i Örebro där gång- och cykelbanor är mycket hala trots både sandning och saltning.

– Det är klart när det har varit de här väderförhållandena, och väderomslagen framförallt, så kommer det inte kunna vara isfritt överallt. Men jag tycker ändå vi har gjort det vi kan med dem resurserna vi har, säger Tommy Karlqvist, verksamhetschef i Örebro kommun.

Satsar inte på markvärme

Men trots de snöfria trottoarerna i Västerås har Örebro kommun i nuläget inga planer på att satsa på markvärme.

ishalkan 2015

– Om man ser det ur samhällsekonomisk synvinkel så är det klart att då är det nog småpengar vad det kostar med markvärme. Men man har väl gjort de bedömningarna här att ur både miljösynpunkt och kostnadssynpunkt att inte satsat de pengarna, säger säger Tommy Karlqvist.

Tommy Karlqvist säger att det finns tidigare erfarenhet av markvärme där man slutat med det just på grund av kostnadsskäl men även tekniska problem då kylan gjort att anläggningen för markvärmen frusit sönder.

Regeringen tillsätter kommission

Klart är dock att halkan ställt till med stora besvär. De senaste tre dagarna har USÖ hanterat över 100 frakturer, Lindesberg 15 och på ortopedavdelningen på Karlskoga lasarett har det varit överfullt.

Nu hoppas regeringen kunna få bukt med antalet skadade till följd av halkan. Minst 19.000 fotgängare har skadats de senaste tre vintrarna, enligt uppgifter från DN, och därför ska regeringen tillsätta en särskild kommission som startar i mars och vars uppgift är att titta på kvalitén i äldreomsorgen där just halkolyckor ingår.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

ishalkan 2015

Mer i ämnet