Foto: Scanpix

Äktenskap bra för minnet

Uppdaterad
Publicerad

Minnen av händelser är bättre hos gifta personer än hos ensamstående, det visar en doktorsavhandling i psykologi vid Örebro universitet.

I sin avhandling har forskaren Hossein Mousavi-Nasab inte bara funnit att gifta personer har bättre minne än ensamstående utan också att minnet försämras i lägre grad hos gifta.

Han har också sett att ett socialt aktivt och engagerad livsstil är ett skydd mot försämringar av minnet.

Det är en vanlig uppfattning att så kallade kognitiva aktiviteter, som att läsa böcker, gå på kurs eller annan tankeverksamhet, är bra för minnet. Lite överraskande har Hossein Mousavi-Nasab också funnit motsatsen, det vill säga att bra minneskapacitet gör att en person kommer att ägna sig åt kognitiva aktiviteter.

Ett annat resultat är att det inte tycks spela någon roll om känslomässiga erfarenheter är positiva eller negativa. Kognitiv stimulans, bra eller dålig, är ett skydd mot försämring av minnet.

Avhandlingen visar att sociala relationer och sammanhang har stor betydelse för fysisk och psykisk hälsa. Var sjunde person över 65 år anser sig påverkade av social isolering och depression. Ensamma människor löper större risk för kognitiva problem. Insatser som främjar aktiva sociala kontakter påverkar hälsa och tankeverksamhet positivt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.