Badplats kan stängas för gott

Publicerad

Det råder badförbud vid Loppholmen i Lindesbergs kommun. De senaste två provtagningarna visade att vattnet innehåller höga halter av bakterier som kan orsaka hälsoproblem. Nu vill kommunen stänga badstället för gott.

– Det är problematiskt med detta badställe. Vattnet är dåligt nästan varje år, säger Fredrik Forsberg, som jobbar på miljökontoret i Lindesberg.

– Det har ju varit en hel del gäss och änder där, men det är inte den enda anledningen varför vattenkvalitén är så dåligt där, fortsätter han.

Varannan vecka är kommunerna ute för att kontrollera vattenkvalitén på alla badplatser. Visar det sig att proven från ett visst ställe är negativt måste vattnet analyseras senast en vecka senare igen.

Höga bakteriehalter

Vid Lindesjöns badplats Loppholmen har både första och andra provet nu visat på mycket höga halter av bakterier i vattnet. Någonting som Fredrik Forsberg inte är förvånad över.

– Den här badplatsen har det varit problem med under en längre tid. Vi vet inte riktigt vad som orsakar det dåliga vattnet. Det är nog inte bara på grund av gässen, säger han.

När det finns bakterier i vattnet kan det orsaka stora hälsoproblem hos badgästerna. Framför allt småbarn drabbas lätt av magbesvär, men även hundar kan råka illa ut.

Nu har kommunen satt upp skyltar för att uppmärksamma badförbudet. Då det förekommit otjänligt vatten upprepade gånger tidigare vid just denna badplats funderar kommunen nu även på att stänga den för gott.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.