”Blev alldeles förskräckt”

Uppdaterad
Publicerad

Det har snart gått tio år sedan flodvågskatastrofen i Sydostasien då 230.000 personer förlorade sina liv. En dag som etsat sig fast i mångas minne.

Taina Stefansson satt på bussen mot Stockholm och båten mot Åbo när hon första gången hörde talas om tsunamin, som beskrivs som en av de värsta naturkatastroferna i modern tid.

– Jag blev alldeles förskräckt och trodde inte att det var sant. Det är nästan så att det än i dag tar tag i en, säger hon.

Tvärsnytt minns tsunamin 2004

543 svenskar omkom i tsunamin 2004, varav 15 fortfarande saknas. Några som klarade livhanken var Victor Barkestams släktningar som befann sig på hotellrummet när vågen svepte in.

– De skulle ner till stranden, men just då satt de och skrev julkort. Det var lite oroligt hemma, men de fick tag i en telefon och kunde kontakta oss ganska snabbt, säger Victor Barkestam.

Möt också Maria Ekman som förlorade sin man i tsunamin och Anna Jinghede som identifierade offer på plats i Thailand. Missa inte serien med start i morgon!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tvärsnytt minns tsunamin 2004

Mer i ämnet