Kommunalrådet Rasmus Persson (C) vill hjälpa IS-krigare. Foto: SVT

Centerpartiet tyst om utspelet om IS-krigare

Uppdaterad
Publicerad

Förslaget från centerpartisten Rasmus Persson i Örebro, om att hjälpa återvändande IS-krigare med psykologhjälp och arbete, möts nu med tystnad från det egna partiet.

–  Vi har diskuterat hur vi ska arbeta för att de här killarna som har kommit tillbaka inte åker igen, och att de bör få hjälp att bearbeta de traumatiska upplevelser som de har varit med om, sa kommunalrådet Rasmus Persson (C) till Tvärsnytt under fredagen.

Från Centerpartiet väljer man nu att överhuvudtaget inte kommentera förslaget från Rasmus Persson och Örebro kommun, om att hjälpa de som stridit för terrororganisationen IS med arbete och psykologer.

Terroriströrelsen IS

”Inga kommentarer”

–  Vi har inga som helst kommentarer, säger Jonas Nyström som är Centerpartiets pressekreterare.

Varför inte?

–  Vi har inga kommenterar alls. Det är det vi meddelar.

Kan partiet stå oberört när en lokal politiker gör ett sådant här utspel?

–  Som sagt vi har inga kommentarer.

Starka reaktioner

Samtidigt som Centerpartiet på riksnivå väljer att inte kommentera förslaget så är reaktionerna runt om i landet enorma. Den lokala nyheten blev snabbt en riksnyhet och kommentarer via sociala medier har haglat in.

På Tvärsnytts facebooksida står bland annat att läsa:

”Det finns inte jobb till ungdomar som sköter sig. Psykiatrin går på knäna, med långa väntetider. Så att kommunen ska lägga resurser och pengar på terrorist är helt fel.”

”Alla förtjänar en andra chans och att alla är värda samhällets stöd. Vem är en värdig behövande och vem är inte det? Det handlar om medmänsklighet och tolerans.”

”Är det här sant?”

Bondeson ställer sig bakom

Kristdemokraten och kommunalrådet i Örebro Lennart Bondeson, med bland annat ansvar för mänskliga rättigheter, ställer sig bakom förslaget.

På Twitter skriver han:

”Självklart en bra tanke, vi som kommunledning tar ansvar”.

Västeråsaren Roger Haddad (FP), riksdagsledamot och integrationspolitisk talesperson, är dock av en annan åsikt:

”Vansinnigt – terrorism är terrorism och ska motverkas”, skriver han på Twitter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet