Foto: SVT

Drabbade av stöldliga – men polisen hjälper inte

Uppdaterad
Publicerad

En mörk natt i november förra året hade familjen Berggren i Vintrosa objudna gäster i garaget.

Vid inbrottet stals bland annat sönernas motorcrosscyklar till ett uppskattat värde av 75.000 kronor. Annika gjorde snabbt en polisanmälan.

– När han kom hit sa han redan innan han gått ur bilen att motorcyklarna sannolikt var på väg över Östersjön. Han gav intrycket att jag inte skulle få se dem igen, säger Annika Berggren.

Stulna crosscyklar

Dålig utredning

Det skulle visa sig att polismannen så småningom fick rätt. Men inte tack vare polisen agerande i utredningen. Där verkar det mesta ha gått fel. Bland annat har Annikas kompletterande uppgifter om de tre motorcyklarna inte tagits in i anmälan. Polisen i Eskilstuna som varit en liga på spåren har i GPS:en på en Litauiskregistrerad bil hittat bevis för att bilen varit på Annikas gård vid tillfället för stölden, något polisen i Örebro inte hört något om.

Utredningschefen i Örebro medger att utredningen har skötts dåligt:

– Till en början inleddes det inte någon förundersökning på anmälan som gjordes i november. Men den återupptogs i mitten av juni, säger Åsa Berggren, utredningschef på polisen i Örebro.

Efterlysning internationellt

Att utredningen återupptogs var dock Annikas förtjänst, inte polisens. I början av sommaren hittar hon plötsligt på en Litauisk annonssajt en av sina motorcrosscyklar till salu. Hon kontaktar polisen ännu en gång mer 7 månader efter inbrottet och ber om hjälp att efterlysa motorcyklarna internationellt, vilket inte sker på en gång. Annika ligger på i ärendet men polisen skyller på sommarbemanning.

-Sen kopplas jag vidare till en annan polis som säger att det är mycket våldsbrott och mord just nu, vilket också gör att vi inte kan prioritera ditt ärende. Det är frustrerande när jag ser motorcykeln där, säger Annika Berggren.

– Poliser vill också ha semester och med tjänstledigheter är vi nere på under halva styrkan just nu. Vi har mycket tyngre ärenden som vi måste prioritera just nu, avslutar utredningschefen Åsa Berggren.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stulna crosscyklar

Mer i ämnet