Robert Lindstedt Foto: TT Nyhetsbyrån

Davis cup spelas i Örebro

Uppdaterad
Publicerad

För första gången kommer en match i världens största tennisturnering för herrlandslag, Davis cup, att spelas i Örebro.

I början av mars möter Sverige Österrike i Idrottshuset.

– Vi tycker det är jättekul att komma ut till nya, fina anläggningar ute i landet och till anläggningar där vi aldrig varit förut, säger Henrik Odervall, tävlingsansvarig för Svenska Tennisförbundets räkning.

Davis cup har anor långt tillbaka i tiden. Tävlingen har spelats sen 1900, med enstaka uppehåll, till exempel för de två världskrigen.

1972 spelade den då knappt 16-åriga Björn Borg sin första match i den anrika turneringen och blev då den yngsta svenska spelaren genom tiderna i Davis cup. Tre år senare var han med och tog Sverige till sin första seger i Kungliga tennishallen i Stockholm.

Krockade med politiken

Men det var inte bara cupsegern som satte spår i historien det året. I samband med semifinalen mot Chile, som spelades i Båstad, krockade sporten med politiken. Två år tidigare hade Augusto Pinochet tagit makten i Chile genom en militärkupp och och röster höjdes för att matchen skulle ställas in i protest mot militärjuntans agerande i Chile.

Tidigare statsministern Tage Erlander och tidigare chileambassadören Harald Edelstam, känd som ”svarta nejlikan” höll tal. SSU arrangerade protestmarch och på matchdagen samlades tusentals demonstranter på torget i Båstad.

Det är inte enda gången en match i turneringen väckt ilska i Sverige. 1968 lyckades protester få en match mot apartheidens Rhodesia flyttad från Sverige till Frankrike. 2009 stod Malmö värd för en match mot Israel.

Tomma läktare

Kommunstyrelsens dåvarande ordförande i Malmö Ilmar Reepalu skrev en artikel i Sydsvenska dagbladet att han inte ville att matchen skulle spelas överhuvudtaget med hänvisning till Israels agerande i Gazakonflikten.

Malmös politiska ledning beslutade att matchen av säkerhetsskäl skulle spelas inför tomma läktare men efter en demonstration försökte ett hundratal personer bryta sig in i baltiska hallen. 8 personer greps och svenska tennisförbundet fick dryga böter från Davis cup-organisationen.

Vad tänker nu på Tennisförbundet om dessa händelser idag?

– Nu var ju mycket av det före min tid, jag var med när de mötte Israel i Malmö då det var kravaller, säger Henrik Odervall. Det är synd om de enskilda idrottsmännen som drabbas av det här eftersom de från båda sidorna är totalt oskyldiga här.

Sverige har deltagit 81 gånger och tagit sig till final 12 gånger. Av dessa har i sin tur 7 lett till svensk seger i cupen. Men det var senast 1998 som Sverige stod överst på prispallen efter en 4-1 seger borta mot Italien.

Inför årets cup rankas Sverige som 29:a bland turneringens totalt 133 länder. Turneringen spelas över hela kalenderåret men matchen i idrottshuset i Örebro blir den första i år.

Vann mot Lettland

Under hösten lyckades det svenska laget vinna en nedflyttningsmatch mot Lettland och därför klara sig kvar i division 1, som är divisionen under världsgruppen.

– Österrike är ju klara favoriter att vinna den här matchen men vi har ett starkt dubbelpar. Det är så i Davis cup att vinner man dubbeln då ska man vinna två singlar till och där har vi absolut chans med våra unga spelare, om de utvecklas i den takt som vi tror. Men vi är underdogs...

Biljetterna till matchen i Örebro släpps fredagen den 19 december.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.