Foto: SVT

Hundratals demonstrerade mot IS

Uppdaterad
Publicerad

Under söndagen hölls en demonstration i Örebro mot terrorgruppen IS. En demonstration som även riktade sig mot kommunens hantering av frågan.

Det var Svensk-kurdiska kulturföreningen som arrangerade demonstrationen som vände sig mot terrororganisationen Islamiska staten, IS, men också mot Örebro kommun. Det är förslagen om att ge stöd och hjälp till IS-hemvändare efter avtjänat straff som upprört.

– Jag anser att det är en provokation, sa arrangören Hemn Ghaderi när SVT Tvärsnytt intervjuade honom tidigare i veckan.

Terroriströrelsen IS

Enligt Ghaderi är de kritiska till kommunens agerande i frågan, och menar att politikerna inte gjort ett tillräckligt tydligt ställningstagande mot IS och hemvändarna.

– Politiker har hört av sig i efterhand och sagt att det är riksdagens beslut som är fel där vi inte kan döma IS-anhängare. Det är där det brister. Kommunen skyller på riksdagen och riksdagen skyller på kommunen.

Demonstrationståget startade vid Skattehuset i Örebro vid 14:30-tiden och gick sedan längs Storgatan och Drottninggatan fram till Olof Palmes torg. Enligt polisen var det ett hundratal som gick med i demonstrationståget.

– Inte riktigt lika många som vi hade räknat med, men det viktigtaste är att vi är ett folk som är här idag, säger Hemn Ghaderi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet