Foto: SVT/Natalie Caballero

De samlar in mat till de drabbade

Uppdaterad
Publicerad

Initiativtagare till Facebook-gruppen Skogsbrand Västmanland samlar in mat och dryck till de som bekämpar elden och de som evakuerats.

Sedan klockan 9 imorse har privatpersoner och företag kommit till parkeringen vid Vallby friluftmuseum för att lämna ifrån sig mat. Tanken är att de ska gå till de som tvingats fly sina hem.

– Vi vill hjälpa till, säger Johanna Vallberg, en av initiativtagarna bakom Facebook-gruppen Skogsbrand Västmanland, som på kort tid nått nästan 12.000 medlemmar.

Skogsbranden i Västmanland

Tar emot djur

Det här är bara ett av många exempel där folk engagerar sig genom sociala medier för att hjälpa de drabbade.  Flera erbjuder sig att ta emot djur som behöver evakueras. En av dem är Jenni Lundblad, som driver en hästgård i Skultuna tillsammans med sin sambo.

– Vi har ett 20-tal boxplatser och betesmark och det är självklart för oss att hjälpa till om vi kan, vi har ju egna djur så om vi behövde evakuera skulle vi vilja att någon ställde upp. Det kom några hundar och kaniner i natt och i eftermiddag får vi in ett gäng hästar. Vi har möjlighet att ta emot nötkreatur också, säger Jenni Lundblad till TT.

Hon säger att de som lämnar sina djur är oroliga men lättade över att djuren kommer i säkerhet. Gården befinner sig ungefär 20 minuter från branden.

Exemel på Facebook-grupper som startat med anledning av skogsbranden

1. Skogsbranden Västmanland

2. Skogsbranden i Västmanland

3. Hjälp finnes (Skogsbranden)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbranden i Västmanland

Mer i ämnet