I dessa revir får vargarna skjutas. Foto: Grafik: SVT

En svår jakt har börjat

Uppdaterad
Publicerad

På fredagen inleddes den omdebatterade vargjakten, men utan snö har jägarna fått en svår uppgift.

I vårt område får man jaga i fyra revir: Ulriksberg, Kloten, Villingsberg och Hedbyn.

I varje revir får två djur skjutas och det ena får vara ett alfadjur. Jägareförbundet i Örebro län anser att reglerna är krångliga och att det är för få djur som får skjutas. Och just nu springer vargen på skaren, vilket gör jakten i princip omöjlig.

Om vargfrågan i Tvärsnytt

– Kanske är det en och annan som sitter ute, men det är ingen organiserad jakt igång, vad jag vet. Det måste komma nysnö om det ska vara någon idé att ge sig ut, säger Göran Gunnarsson, ordförande för Jägareförbundet i Örebro län.

Naturvårdsverket har bara beviljat jakt i åtta revir i hela landet av de cirka 50 revir som finns. Det är inavlade djur man vill få bort.

Hur vet ni att ni fäller rätt djur?

– Det är det som är bekymret, det kommer vi aldrig att veta. Vi gör ju vad vi kan, om det kommer en flock så går ju alfaparet i regel först, men man kan aldrig veta, säger Göran Gunnarsson.

Vad händer om ni skjuter fel, två istället för ett alfadjur?

– Jag tror inte att det händer så mycket, jag tror att Naturvårdsverket är medvetna om att det kan ske.

Jakten pågår till och med den 17 februari och totalt får 16 vargar skjutas.

Naturskyddsföreningen,Världsnaturfonden WWF och Rovdjursföreningen har gemensamt överklagat Naturvårdsverketsbeslut om vargjakt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Om vargfrågan i Tvärsnytt

Mer i ämnet