På onsdagen togs första spadtaget på Folkets Hus i Östansjö. På lilla bilden syns hur eldhärjad byggnaden var för exakt ett år sedan.

Ett år efter branden – nu återuppbyggs Folkets hus

Uppdaterad
Publicerad

Klockan var runt tre på natten till den första oktober förra året. Ett vittne hörde en kraftig smäll och sedan brann folkets hus i Östansjö för fullt. Räddningstjänsten var snabbt på plats och kunde begränsa elden så att den inte spred sig till skolan. Men själva Folkets hus gick inte att rädda och en naturlig samlingspunkt i Östansjö brann ner till grunden.

– Efter branden, när jag mötte folk i Östansjö, var det en stor sorg och många var tveksamma till om det skulle gå att återskapa, berättar Sören Johansson, ordförande i föreningen Östansjö folkets hus.

Men föreningen har i samråd med andra föreningar i Östansjö varit fast beslutna om att lyckas och precis ett år efter branden var allt klart för det första spadtaget.

– Det känns ju bra att vi äntligen kommer igång. För oss kändes det naturligt att bygga upp det igen. Det här är ju ett samhällshus i Östansjö väldigt viktigt med skolmatsal och samlingslokaler och verksamhet för ungdomar.

”Viktig byggnad”

– Så det är ju en viktig byggnad i vårt lilla samhälle och det har varit väldigt viktigt att återskapa. Det händer ju inte så ofta i mindre samhällen att det sker nybyggnationer. När man återskapar det här tror jag det kommer uppfattas som positivt för samhället och inge framtidstro.

Vad gäller finansieringen klarar man bygget av de 450 kvadratmetrarna utan kommunala bidrag.

– Den gamla byggnaden var ju större än den vi bygger nu och vi ersätts till 70 procent av försäkringsbolaget. sedan har vi sökt pengar från allmänna arvsfonden. Skulle vi inte få pengar där, så får vi låna till resterande. Men vi har en finansiering som håller, tror jag. Kommunen går inte in med någonting, däremot kommer ju kommunen att hyra lokaler av oss, avslutar Sören Johansson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.