Foto: SVT

Familjen har inte samarbetat med svenska myndigheter

Uppdaterad
Publicerad

Kumlafamiljen uppfyller inte lagens krav för att få stanna i Sverige. Det anser Migrationsverket, som menar att det är föräldrarnas agerande som gjort att familjen nu rotat sig.

Katja Dawod och Fadi Jabour sökte uppehållstillstånd i Sverige i januari 2007. Migrationsverket avslog ansökan som då överklagades till Migrationsdomstolen, men inte heller där vann de framgång.

– Sedan valde de att inte följa beslutet, utan höll sig kvar i landet utan att samarbeta med svenska myndigheter. Det är på grund av det agerandet som de varit kvar så länge, säger Fredrik Bengtsson, presschef på Migrationsverket.

Ska tvångsutvisas

Paret sökte på nytt om asyl 2012, men fick avslag och beslutet vann laga kraft i januari 2014. I påskveckan fick de besked om att hela familjen ska tvångsutvisas.

– Den här familjen ha fått ett tiotal beslut av både Migrationsverket och domstolar som samtliga har sagt att de inte uppfyller lagens krav på att få stanna i Sverige, säger Fredrik Bengtsson.

Vilken hänsyn tar ni till barnet?

– Vi tar alltid hänsyn till barn, men i det här ärendet har vi en familj som fick beslut redan 2008. Vi har ett beslut som inte har följts av föräldrarna. De har valt att inte visa resehandlingar och de har inte valt att samarbeta, säger Fredrik Bengtsson och fortsätter:

– Då säger lagstiftningen väldigt tydligt, att om det är föräldrarna som är orsak till den långa vistelsetiden, då ska man inte heller befria tillstånd.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.