Fler kvinnor spelberoende

Publicerad

Förra året sökte dubbelt så många kvinnor som året innan hjälp mot spelberoende. Men enligt Spelberoendes Riksförbund är det få kommuner som erbjuder hjälp, i Örebro län inte en enda.

Totalt sökte förra året 355 personer hjälp hos Spelberoendes förening i Malmö, Göteborg och Stockholm. Av dem var 67 kvinnor och det är dubbelt så många som 2011. Det ökande antalet kvinnor märktes även på föreningarna ute i landet, i Halmstad, Borlänge, Umeå, Luleå och Västerås. Detta enligt Spelberoendes Riksförbund, som också går ut med att bara var tionde kommun i landet erbjuder specialiserad vård och behandling mot spelberoende.

– Spelberoende finns inte med i Socialtjänstlagen och klassas inte som en sjukdom, så idag faller det mellan stolarna, säger Kim Grahn, ordförande i Spelberoendes Riksförbund.

Kim Grahn tror att ökningen av antalet kvinnor beror på att allt mer av spelreklamen riktas mot dem. Hon jämför det statliga bidraget till Folkhälsoinsitutet för arbete med ohälsosamt spelande, 28 miljoner kronor per år, med det statliga spelbolaget Svenska Spels marknadsföringskostnad, 300 miljoner kronor, eller vinsten på fem miljarder kronor.

– Vi fixar uppskattningsvis fyra av tio som kommer hit. De går ur sitt spelberoende tack vare vårt självhjälpsarbete med samtal och kvällsmöten. Men alla de andra skulle behöva terapi, vård eller behandling, och det är något som kommunen och staten måste ta ansvar för, säger Kalle Åslund på Spelberoendes förening i Stockholm.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.