Foto: TT

Gymnasieungdomar i Örebro vill strida för IS

Uppdaterad
Publicerad

Det finns gymnasieungdomar i Örebro som vill åka ner till Syrien för att strida för terrorgruppen IS. Det här enligt Peter Strand som är kurator på en gymnasieskola i Örebro, och arbetar mycket med frågor angående hedersrelaterat våld.

Enligt honom finns det ungdomarna som vet var IS träningsläger ligger och hur man får tag i pengar till en flygbiljett.

– Man har berättat för mig att ofta på bussen, till skolan på morgnarna, pratas det. Det här är naturligtvis en viktig fråga för oss att arbeta förebyggande med, säger Peter Strand.

Terroriströrelsen IS

Åtminstone 12 ungdomar från Örebro har rest till Irak och Syrien för att ansluta sig till terrorgruppen IS. Tre av dem har dött.

”Svår bakgrund”

Vad har ungdomarna för bakgrund?

– Man har oftast en rätt svår bakgrund. Man har kanske inte fått det stöd man behöver. Jag tror inte att alla ungdomar skulle kunna tänka sig att engagera sig i sådana här frågor. De som lockas tror jag gör det genom internet framför allt, säger Strand.

Vad gör ni på skolorna?

– Det arbetet bedriver vi just nu genom ett hedersrelaterat våldsprojekt. Men det är också viktigt med ett mycket, mycket aktivare värdegrundsarbete. Jobba med mänskliga rättigheter, genusfrågor och det som vi kallar skolans värdegrundsfrågor.

Hett debattämne

Säkerhetspolisen känner till ungefär 130 svenska medborgare som har engagerat sig i IS. Under den senaste tiden har frågan om vad som ska hända efter de kommit hem varit ett hett debattämne.

Inte minst i Örebro sedan kommunalrådet Rasmus Persson (C) gått ut och sagt att han vill erbjuda stöd och hjälp till IS-hemvändare. Något som mötte massiv kritik och bland annat ledde till att den svensk-kurdiska kulturföreningen arrangerade en demonstration i Örebro så sent som förra söndagen.

– Jag anser att det är en provokation, sa arrangören Hemn Ghaderi till SVT Tvärsnytt om kommunens förslag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet