Här åker SVT-reportern skridskor mitt på gatan

Uppdaterad
Publicerad

Den senaste tidens halka fortsätter i Örebro. Och länet är ett av de värst drabbade områdena i Sverige. Frågan är om det inte är säkrare att ta sig fram med skridskor och hjälm än till fots.

På länets sjukhus har det varit rekordmånga som sökt hjälp för halkskador, det har varit hundratals skadade. Universitetssjukhuset i Örebro nådde rekordsiffran 84 akuta fall i måndags.

– Det har varit ett väldigt hårt tryck och överfulla korridorer hos oss på kirurgmottagningen. En normal dag har vi runt tio akuta fall jämfört med måndagens 84. Det visar hur viktig samhällsfunktion halkbekämpningen faktiskt är, säger Per Jacobson, sjuksköterska på Universitetssjukhuset i Örebro.

ishalkan 2015

Även på Lindesberg och Karlskoga lasarett vittnar man om att man aldrig varit med om något liknande och att man fått låna vårdplatser hos andra avdelningar. Och bland örebroarna är halkan veckans stora samtalsämne.

– Min sambo har ramlat och gjort sig väldigt illa, hon fick en spricka i armen. Men jag har klarat mig än så länge, säger Janne Olsson.

– Jag har inte vågat gå ut dom här dagarna utan valt att stanna hemma istället. Jag har nyligen brutit handen och har inte vågat riskera att halka. Men idag är jag ute och det är ju fortfarande väldigt halt på många ställen i stan, säger Isabell Persson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

ishalkan 2015

Mer i ämnet