Hårt tryck på familjerådgivning

Uppdaterad
Publicerad

Nu är ju vardagen och det berömda ekorrhjulet igång för de allra flesta efter ledigheterna över jul och nyår. Det här betyder att familjerådgivningarna får mer att göra. Januari är en av de månader då flest krisande par söker hjälp.

Mat, mys, ledigt, klappar och skidåkning,  i sociala medier matas vi med bilder på hur de, i alla fall till synes, välmående familjerna har tillbringat sin ledighet. Men för par som inte har det så bra kan ledigheten innebära att realtionen försämras.

–  Man tillbringar mer tid tillsammans och har förväntningar på att det ska vara bra och det kan leda till att konflikter uppstår när förväntningarna inte infrias, säger Dan Erlandsson chef för familjerådgivningen vid Region Örebro län.

Att vi dricker mer alkohol under ledigheterna leder också till fler destruktiva konflikter vilket gör att en del funderar på om de vill vara kvar i en relation, enligt Dan Erlandsson.

Långa väntetider

Efter jul- och sommarlov är trycket alltså som hårdast på familjerådgivningen i Örebro som hjälper krisande par från hela länet. Sex rådgivare tar emot över 2000 besök varje år. De flesta klienterna är par med barn under 18 år. Par som har svårt att prata med varandra och förstå varandra.

– Dels kan det handla om vardagslivet, logistik och ansvarsfördelning i vardagen. Det handlar också mycket om att bekräfta varandra och mycket kan handla om lusten för varandra och hur man hanterar den, säger Dan Erlandsson.

Det handlar inte alltid om att försöka fixa relationen. Familjerådgivningen hjälper också par att separera på ett så bra sätt som möjligt och expar kan också få stöd i hur de ska samarbeta kring barnen. Det är många som vill ha hjälp, väntetiderna är mellan fyra och åtta veckor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.